Hvor finner jeg foredragsholdere?

Av Arild Hoksnes

Foredragskua
Foredragsholdere kommer i mange utgaver

På jakt etter foredrag? Da er spørsmålene som oftest:

  • Hvor finner jeg foredragsholdere?
  • Hvem er de beste foredragsholderne?
  • Hvem har det beste motivasjonsforedraget?
  • Hva er prisen for en foredragsholder?

Mine svar på spørsmålene står for egen regning.

Hvor finner jeg foredragsholdere?

De fleste foredragsholdere finner du på to måter:

1) Du søker på agenter eller firma som har spesialisert seg på å tilby foredragsholdere. Dette er etter min erfaring profesjonelle firma med folk som gjør sitt beste for å finne en god foredragsholder til deg.

2) Du finner foredragsholdere ved internettsøk på Google. Det kan være lurt å spisse søket litt: Er det et «morsomt foredrag» eller er det «motivasjonsforedrag» eller «inspirasjon» du er ute etter? Tenk litt gjennom hvordan du søker.

  • Kan jeg ta kontakt direkte med en foredragsholder, selv om han har en agent?

Ja, absolutt. Det kan likevel hende at du blir sendt videre til agenten når dere skal skrive kontrakt og forhandle pris.

Hvem er de beste foredragsholderne?

Her er det selvsagt litt smaken som avgjør, men det er også noen mer objektive kriterier for egen regning.

1) Erfarne foredragsholdere er bedre enn uerfarne.

Foredragsholdere som har kjente og store firma i sin portefølje har naturligvis mer efaring enn andre i hva det vil si å fenge sitt publikum.

2) Be om å få en referanse fra noen du sammenligner deg med (noen i din egen bransje).

3) En god foredragsholder kan aldri være kjedelig! Det skulle være opplagt, men det syndes en del på dette området. Framføring er essensielt, engasjement og tilstedeværelse er avgjørende.

4) En foredragsholder bør være faglig solid, helst aktuell og oppdatert eller ha en unik erfaringsbakgrunn.

Det viktigste er at foredragsholderne har autoritet i forhold til det de snakker om. Det betyr ikke at foredragsholderen må være en fagmann med doktorgrad, men at hun eller han har en evne til å formidle engasjerende det faglige innholdet. Folk med unik erfaringsbakgrunn er folk som har gjort bragder i «isødet» eller på idrettsarenaen, eller har helt spesielle livshistorier.

Hvem har det beste motivasjonsforedraget?

Det er aldri lov å levere et kjedelig foredrag.
Det er aldri lov å levere et kjedelig foredrag. Det bør tvert imot være lærerikt, motiverende og inspirerende – i alle fall en av delene. (Ill.foto: Dreamstime)

Motivasjonsforedrag skal etter min mening oppleves som en innsprøyting av engasjement og kunnskap samtidig. Det skal være et løft. Det er mange dyktige foredragsholdere innen motivasjon. Det er likevel en kjent sak at effekten av motivasjonsforedrag ikke er særlig lang. Derfor noen sjekkspørsmål:

1. Bidrar foredraget til å bygge en indre motivasjon? Da skal man helst, etter mitt syn, bidra med innspill som støtter opp under

  • mestring (lærer jeg noe om å tro på min egen mestringsevne, eller hvordan vi som team kan mestre)
  • selvbestemmelse (opplevelsen av å kunne bidra til sluttresultatet, ta ansvar)
  • positiv tenkning (et bevisst forhold til sin egen tenkning og kommunikasjon).

Utover dette er et motivasjonsforedrag gjerne et event, en samlingsstund til inspirasjon, som i seg selv er med å bygge en god relasjon mellom arbeidskolleger. Så den kortvarige opplevelsen kan likevel ha indirekte, langsiktig virkning.

2. Hva kan jeg ta med meg videre fra dette foredraget?

Det er viktig at et motivasjonsforedrag bidrar til handlinger. Det kan ikke bli bare ord! Ingen ting skjer hvis ikke ord følger handling? Har foredragsholderen et slikt innhold, eller er det en plan om å følge opp spesifikke forslag fra foredraget når dere er tilbake på jobb.

Hva er prisen på en foredragsholder?

Foredragsholdere bør ha orden i papirene og vite hva de tar betalt for
Foredragsholdere bør kunne framstille et engasjerende budskap på en ryddig måte. Ikke alle er i stand til det, så sjekk referanser.

Det hevdes at fordragsholdere er veldig dyre.

Jeg vil tro at flesteparten ligger fra 15.000-40.000 + reise og opphold. Jeg tror det er lurt å sammenligne dette med artisthonorar – for en god foredragsholder er som en god artist, et uforglemmelig tilskudd til arrangementet ditt. Men da forventer du også at artisten leverer.

Tips til hvordan du finner fram til riktig pris:

1. Fortell hva som er budsjettet ditt – da sparer dere tid og diskusjoner som koker bort. Du får da høre om foredragsholderen passer inn i ditt budsjett.

2. Er det spesielle grunner til at du skal få en annen pris? Mange foredragsholdere skiller slik: Næringslivskunder (store), mindre private bedrifter og offentlig sektor, organisasjoner (veldedig, frivillig). Fortell hvem du er!

2. Vær fleksibel på å kunne bruke foredragsholderen LENGRE eller på andre måter. Dersom du har en konferanse, kanskje kan foredragsholderen ha et lite femminutt på begynnelsen av konferansen for å bygge opp forventningen til hovedforedraget. Diskuter formatet. Mange foredragsholdere leverer 45-70 minutter som standard. Kanskje du kan bruke 3×45 minutter, formiddagsseminar.

4. Skaff deg en totalpris INKLUSIVE reise og opphold – det er like greit å få en pris som du vet stemmer med den totale kostnaden.

5. MEN – husk at dette er gi og ta, og at foredragsholderen ikke er TIMEBETALT, det går tid til reising, forberedelse og etterarbeid, og han/hun er gjerne privat næringsdrivende som skal dekke sine egne kostnader for sine honorarer. Du betaler til sist for KUNNSKAP og det er det ingen prislister for.

HUSK Å BE OM KONTRAKT – og den kan gjerne være på e-post. En bekreftelse på de viktigste avtalepunktene kan kvitteres ut på e-post.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: