Motivasjon

Hva er motivasjon?
Foredragsholder motivator Arild Hoksnes

Hva er egentlig motivasjon? Trenger vi virkelig foredrag og kurs i motivasjon for å minne oss på hva det er? Hva er indre motivasjon? Hva er ytre motivasjon? Dette er spørsmål folk stiller seg. Jeg er foredragsholder i sammenhenger der folk trenger å minne seg på hvordan motivasjonen enten hjemme eller på jobb holdes ved like.

Motivasjon er noe vi begynner å lete etter når den mangler, og grunnen er at vi merker det så tydelig når den mangler. Da er vi «U-motivert» (hvor blir det av den?) eller endatil DE-motivert (Noe eller noen har tatt motivasjonen vekk). Energien er borte.

Ja, motivasjon er ENERGI – det er lett å merke at energien er helt borte, lav eller på topp.

Så er motivasjon RETNING – hva er det vi har LYST til å ta fatt på, hva er det vi absolutt ikke orker å sette i gang med.

Motivasjon er energi og retning

1)      Motivasjon er det som setter oss i gang

2)      Motivasjon er det som holder oss gående

3)      Motivasjon er retningen vi går i, hvilke mål vi har

Sagt på en mer folkelig måte: Motivasjon er å «få ræva i gir», holde farten oppe og vite hvor du skal.

Motivasjon er tema i mange vitenskaper: psykologi, biologi og pedagogikk – både arbeidsliv, idrett og skole er veldig opptatt av hva som motiverer oss. Det er skrevet en masse om det. Hvis du vil fordype deg i motivasjon som vitenskap, er det nok å ta av. Start gjerne med gjerne denne definisjonen i artikkelen av psykolog Karl Halvor Teigen.